Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Πρεσβείας του Καναδά με τον Δήμο Αθηναίων, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες & την οργάνωση SolidarityNow, με θέμα "Πολλαπλές διακρίσεις στην αναζήτηση του ασύλου" (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 18 Γενάρη 2017)

Κατ' αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό σήμερα στην τόσο ενδιαφέρουσα συζήτησή μας.

Θα επαναλάβω κάτι που δε θα κουραστώ ποτέ να λέω: Οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι φαινόμενο σύμφυτο με την ιστορία του ανθρώπου. Μάλιστα, μου αρέσει να λέω ότι η πρώτη μετανάστρια στην ιστορία ήταν η γυναίκα που ήρθε από την Αφρική και κουβαλούσε στην κοιλιά της τον πρώτο άνθρωπο. Εκλαμβάνονται ως πρόβλημα τους 3 τελευταίους αιώνες που τα έθνη- κράτη στηρίχτηκαν πάνω στην Αρχή του έθνους.

Σε δεκάδες περιοχές του πλανήτη, εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, όχι μόνον εξαιτίας της βίας και των πολεμικών συρράξεων, αλλά επίσης, και λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους ή την ταυτότητα φύλου τους, ή ακόμη και σε συνδυασμό των παραπάνω λόγων. Άνθρωποι που έχουν γίνει θύματα της στυγνότερης μορφής διαπόμπευσης, ακραίων μορφών βίας, διώξεων, προπηλακίσεων, φυλάκισης, ξυλοδαρμού, ακόμη και εκτελέσεων από τις κυβερνήσεις των χωρών τους ή των συντηρητικών επικρατούντων στρωμάτων της κοινωνίας τους.

Το αρ. 1Α(2), της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, όπου γίνεται αναφορά σε «ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει εκδώσει ερμηνευτικές εγκυκλίους που διευκρινίζουν ότι η διάταξη σαφώς περιλαμβάνει και τους ΛΟΑΤ που διώκονται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Επίσης, οι Επιτροπές Προσφυγών έχουν χορηγήσει Διεθνή Προστασία σε ΛΟΑΤ πρόσφυγες.

Οι αποφάσεις επί των αιτήσεων ασύλου (πρέπει να) λαμβάνονται σε ατομική βάση, μετά από εμπεριστατωμένη, αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση.
Η συγκυρία του μεγαλύτερου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος που έχει γνωρίσει η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και η προφανής ανετοιμότητά της να το αντιμετωπίσει επιτυχώς, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μια μαζοποίηση των αιτούντων άσυλο, πολλώ δε μάλλον, όταν μιλούμε για ανθρώπους που ανήκουν σε επάλληλες «ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες», μεταξύ αυτών, σε πολλές περιπτώσεις, και των ΛΟΑΤ προσφύγων.

 

παρλ 1

top banner par-2

 
Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά