Στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την άνοδο του νεοναζισμού στην Ευρώπη

untitled

 

Θα ήθελα να συγχαρώ και εγώ με την σειρά μου τον εισηγητή για την εξαιρετική αυτή Έκθεση, η οποία άπτεται ενός προβλήματος που πραγματικά δύναται να λειτουργήσει ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας στην ήπειρό μας.
Έρχομαι από μία χώρα, η οποία είχε δώσει τα περισσότερα κατά κεφαλή θύματα στη μάχη κατά του Ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και όμως, στις εκλογές του 2012, είδαμε υμνητές του ναζισμού να κάθονται στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, και σήμερα, μερικοί εξ΄ αυτών, ακόμη και ο ίδιος ο αρχηγός τους, να βρίσκονται προφυλακισμένοι, με βαριές κατηγορίες του Ποινικού Δικαίου να εκκρεμούν εναντίον τους.
Η έμφαση στη μάχη κατά του Νεοναζισμού πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί στο επίπεδο της πρόληψης, στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της εγρήγορσης, στην προσπάθεια αλλαγής νοοτροπιών και ανατροπής στερεοτύπων. Ως ευρωπαίοι βουλευτές, οφείλουμε να στοχεύσουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση της επένδυσης σε ποιοτική και συνεχή Παιδεία, που θα χαλυβδώσει τους νέους και τις επόμενες γενιές έναντι αυτής της μάστιγας.
Γιατί όποιος συνδέει την άνοδο του νεοναζισμού μόνο με την οικονομική κρίση, διαπράττει όχι λάθος, αλλά πολιτικό σφάλμα: αποϊδεολογικοποιεί το φαινόμενο και το αποσυνδέει από τις πραγματικές του ρίζες, που είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, με αιχμή του δόρατος τον εθνολαικισμό. Μόνο με την καταπολέμηση των αιτιών λοιπόν, θα εξαλειφθεί το φαινόμενο και όχι με διοικητικά μέτρα. Όμως η αντίδραση απέναντι στις ποινικά κολάσιμες πράξεις των νεοναζιστών πρέπει να είναι άμεση και άτεγκτη: η τακτική του κατευνασμού ουδέποτε απέδωσε καρπούς και η ιστορία της ηπείρου μας είναι αδιάψευστος μάρτυς.
Πριν λίγες μέρες είχαμε τη μαύρη επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γνωστού αντιφασίστα καλλιτέχνη, από άνανδρους φασίστες. Η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη και οδηγός, για την υπεράσπιση, με κάθε τίμημα, των ιδανικών της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Ως Γενική Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, σας καλώ να συμμετάσχετε και να στηρίξετε την πρωτοβουλία "Κοινοβουλευτική Συνεργασία κατά του Μίσους" και να γίνετε πρεσβευτές στα Εθνικά σας Κοινοβούλια για την πρωτοβουλία νέων ακτιβιστών να ανακηρύξουν την 22α Ιουλίου, Ευρωπαική Ημέρα για τα Θύματα των Εγκλημάτων Μίσους. Μόνο έτσι θα διαμηνύσουμε ότι η Δημοκρατία θα νικήσει, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα όπλα που οι νεοναζί δολοφόνοι προσπαθούν να καταστρέψουν: τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τον κοινοβουλευτισμό.
Η Ευρώπη έδωσε και κέρδισε πριν από 70 χρόνια τον ιδεολογικό πόλεμο με τη φρίκη του Ναζισμού. Οι επίγονοι και οι θαυμαστές του δεν έχουν καμία θέση, ούτε στην Ευρώπη ούτε πουθενά στον κόσμο. Καθήκον μας να τους στείλουμε στη θέση που τους αρμόζει.
Κι αυτή δεν είναι άλλη, παρά ο σκουπιδοτενεκές της ιστορίας.

top banner par-2

 
Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά