Άμυνα

Ερώτηση αναφορικά με την ανάπτυξη του τομέα Έρευνας & Τεχνολογίας της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

Θέμα: «Ανάπτυξη του τομέα Έρευνας & Τεχνολογίας της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας»

 

Η εθνική αμυντική βιομηχανία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εθνική ασφάλεια, αφού αποτελεί τον βασικό προμηθευτή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη και για το σύνολο της οικονομίας, καθώς ο προσανατολισμός σε διεθνείς διαγωνισμούς, που δίνει την δυνατότητα των εξαγωγών, έχει θετικό αντίκτυπο στο εξωτερικό ισοζύγιο, ενώ αντίστοιχα θετική είναι και η διάχυση τεχνογνωσίας στην εγχώρια παραγωγική διαδικασία.
Καθοριστικός παράγοντας στις τρεις ανωτέρω θετικές πτυχές της λειτουργίας της αμυντικής βιομηχανίας, είναι η παραγωγικότητα του τομέα Έρευνας & Τεχνολογίας που θα προσφέρει υψηλής τεχνολογίας εξοπλιστικό υλικό, στις ΕΔ, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων με θετικές επιπτώσεις στις εξαγωγές, ενώ μπορεί να επηρεάσει σε κάποιον βαθμό και τις τεχνολογικές δομές της εγχώριας παραγωγής.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ δίνει στην αμυντική βιομηχανία το προνόμιο πρόσβασης σε πληροφοριακό υλικό, και σε ό,τι αφορά την εν λόγω περίπτωση, τεχνολογικού χαρακτήρα, γεγονός το οποίο προσδίδει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με βιομηχανίες τρίτων χωρών.
Εξετάζοντας το εγχώριο όσο και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο προσανατολισμός της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας προς τις εξαγωγές θα έχει καθοριστικό ρόλο στην βιωσιμότητά της. Η γενικευμένη λιτότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση ζήτησης αμυντικών προϊόντων.
Αντιθέτως οι χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας εμφανίζονται ως οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αμυντικών συστημάτων κατά την τελευταία πενταετία, με τα ποσοστά εισαγωγών να αυξάνονται κατά 5% και 6% αντίστοιχα. Επομένως ο προσανατολισμός των εξαγωγών προς τις προαναφερθείσες περιοχές φαντάζει ως μονόδρομος για την βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας.
Κατόπιν τούτων,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

1.  Υπάρχει σχεδιασμός ανάπτυξης του τομέα Έρευνας & Τεχνολογίας και αν ναι, σε ποιες κατευθυντήριες γραμμές κινείται αυτός;
2.  Υπάρχει χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες για την ανάπτυξη του τομέα και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
3.  Πως σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του τομέα;
4.  Σε ποια πεδία έχει, δυνητικά, συγκριτικό πλεονέκτημα ο εν θέματι τομέας; Θεωρεί ότι επαρκούν για να στηρίξουν μία πολιτική εξωστρέφειας που θα καθορίσει την βιωσιμότητα της αμυντικής βιομηχανίας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη

 

Νίκος Τσούκαλης

 

Απάντηση Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

 

top banner par-2

 
Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά