Βουλή

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών της Ελλάδας για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία και τη διεύρυνση του Forum Δυτικής Μεσογείου

Κύριε Υπουργέ, το Forum Δυτικής Μεσογείου, γνωστό ως «Διάλογος 5+5» - πέντε χώρες από τη Νότιο Ευρώπη, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα και πέντε χώρες από τη Δυτική Αφρική, Μαυριτανία, Αλγερία Μαρόκο, Τυνησία και Λιβύη- ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄90, ως συνέπεια της δημιουργίας στα τέλη της δεκαετίας του '80 της Union du Maghreb Αrabe, όπου Maghreb φυσικά είναι οι χώρες δυτικά της Αιγύπτου.
Το 5+5 λοιπόν, ήταν το επακόλουθο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του '70 ως ιδέα, στην οποία δόθηκε μεγάλη σημασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη δεκαετία του '80. Ο συγκεκριμένος διάλογος, «Διάλογος 5+5», πρώτη φορά είχε μία μεγάλη συνάντηση το 200, όπου εκεί τέθηκαν οι στόχοι και στη συνέχεια έγινε σειρά συναντήσεων.
Αυτή τη στιγμή τα θέματα τα οποία τους απασχολούν κυρίως είναι η μετανάστευση, είναι η εκπαίδευση, είναι θέματα ασφάλειας και είναι θέματα συνεργασίας με τις δυο πλευρές της Μεσογείου.
Η τελευταία συνάντηση που έγινε ήταν το Φλεβάρη του 2012, όπου εκεί φυσικά και λόγω των εξελίξεων που είχαμε σε αυτές τις χώρες με την Αραβική Άνοιξη, επικεντρώθηκε στο ποια στήριξη μπορούν να δώσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της Βορείου Αφρικής, προκειμένου να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση σε δημοκρατικά καθεστώτα και η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

Παράλληλα, θα συμφωνήσετε μαζί μου, γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσο πιστεύετε εσείς προσωπικά στην έννοια των περιφερειακών συνεργασιών στην Ευρώπη. Κακώς τις λέμε «περιφερειακές». Θα έπρεπε να είναι –και ήταν κάποια εποχή- στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει ατονήσει για μια σειρά από λόγους.
Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, δεν είναι μόνο τα προβλήματα από την Αραβική Άνοιξη, δεν είναι μόνο το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους που, δυστυχώς, όλοι ξέρουμε έχει χάσει την αίγλη της, αλλά έχει ατονήσει γιατί και οι χώρες της Μεσογείου, που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν της δίνουν τη δέουσα προσοχή.
Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε, αν η Ελλάδα σκοπεύει να λειτουργήσει ως επισπεύδουσα δύναμη, προκειμένου η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία όχι μόνο να ξαναβρεί την αίγλη της, αλλά να αποκτήσει έναν ουσιαστικό ρόλο και να βοηθήσει στα προβλήματα που υπάρχουν στις χώρες της Μεσογείου, στη Βόρεια και τη Νότια πλευρά.
Επίσης, σκοπεύετε ή κρίνετε ότι είναι σημαντικό να γίνει μία διεύρυνση του «Διαλόγου 5+5» με συμμετοχή της Ελλάδας και της Αιγύπτου;
Σας ευχαριστώ.

 

Δευτερολογία

 

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Φυσικά και δεν συμμερίζομαι την πολύ σκληρή και άδικη κριτική την οποία υποστήκατε για την επίσκεψή σας στην Αλγερία, όταν συνοδευτήκατε από Έλληνες επιχειρηματίες. Νομίζω ότι είχα την ευκαιρία να το εκφράσω και στο πλαίσιο της Επιτροπής και γενικά να σας ενημερώσω για τις απόψεις του Κόμματός μου, της Δημοκρατικής Αριστεράς, για θέματα οικονομικής διπλωματίας.
Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσω από ένα σημείο της απάντησής σας. Ναι, συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας έχει χάσει την αίγλη της, όπως είπατε, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στο πλαίσιο των Τρίτων Χωρών. Όμως, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι παρ' όλες τις ενέργειες που έκανε η Ελληνική Προεδρία ή που γίνονται σε ένα διμερές επίπεδο, το οποίο δεν αμφισβητώ γιατί εξάλλου είναι εξαιρετικά μετρήσιμο, βλέπουμε ότι από την άλλη μεριά, από το «Διάλογο 5+5» έχουμε τόσο συχνές συναντήσεις και τέτοια προώθηση προγραμμάτων –διμερών και πολυμερών- που δεν μπορούν να συγκριθούν με ό,τι τρέχει αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.
Ειλικρινά, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι και θα προσδοκούσα μία απάντησή σας. Εγώ μπορώ να σας παραπέμψω στις ιστοσελίδες του «FORUM Δυτικής Αφρικής» και στο Ίδρυμα στη Βαρκελώνη που «τρέχει» πολύ συγκεκριμένα προγράμματα μετά από απόφαση των δύο πλευρών. Εκεί θα δείτε πραγματικά ποια προγράμματα «τρέχουν» και τι πρόοδοι έχουν γίνει. Εσείς τι έχετε να μας πείτε για την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία; Να μας πείτε κάτι απτό και μετρήσιμο και πέρα από συναντήσεις και επαφές, οι οποίες σαφώς είναι χρήσιμες αλλά οι συζητήσεις πρέπει να οδηγούν και σε ένα αποτέλεσμα.
Επίσης, επιτρέψτε μου λίγο να σταθώ σε πολύ συγκεκριμένα σημεία αυτής της συνεργασίας, του «Διαλόγου 5+5» ή «FORUM Δυτικής Αφρικής». Υπάρχουν ζητήματα συλλογικής άμυνας, όπου εκεί θα είχαμε να δώσουμε πάρα πολλά πράγματα και να επιτύχουμε πολλά ως Ελλάδα κυρίως για την επίτευξη της ειρήνης και της πορείας του εκδημοκρατισμού για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, εδώ υπάρχει ένα πολύ καλό επιχείρημα για χώρες που -για να το πω ευγενικά- δεν επιθυμούν και πάρα πολύ την είσοδό μας στο συγκεκριμένο «forum», ότι δηλαδή υπάρχει οικονομική συνεργασία του «Διαλόγου 5+5» και με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.
Υπάρχουν πολλά θέματα όσον αφορά την έρευνα και την εκπαίδευση ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος της καινοτομίας, προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση.
Όπως θα διαπιστώσετε, λοιπόν, αν πραγματικά ρίξετε μία ματιά στις ιστοσελίδες και στους φακέλους που σας λέω, θα δείτε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες έχουν μετρήσιμα και συγκριτικά πλεονεκτήματα και μία δράση. Δεν είναι όπως η πλειονότητα των συμβάσεων που έρχονται στην ελληνική Βουλή προκειμένου να υπογραφούν, το 90% των οποίων παραμένουν, δυστυχώς, ανενεργές.
Νομίζω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Τουλάχιστον εσείς τις φέρνετε να τις επικυρώσουμε, γιατί φαντάζομαι ότι θα βρήκατε συρτάρια ολόκληρα μη επικαιροποιημένων, για να μας φέρνετε το 2013 Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών από το 1994.

 

vlcsnap-2014-11-28-23h42m49s18

top banner par-2

 
Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά