Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Γιαννακάκη στο «Π» για τα «Σκυλιά του Πολέμου»: Καμία ανοχή σε πράξεις ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσεως

Γιαννακάκη στο «Π» για τα «Σκυλιά του Πολέμου»: Καμία ανοχή σε πράξεις ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσεως

 

«Δεν μπορούμε να συγχέουμε την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης με την ρητορική του μίσους», δήλωσε στο «Π» η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, η οποία έστειλε στην εισαγγελία δίωξης ρατσιστικού εγκλήματος δημοσίευμα του «Π» για την ακραία ρατσιστική σελίδα στο Facebook «Σκυλιά του πολέμου The comeback».

«Πρέπει να διακρίνουμε που τελειώνει η άποψη του καθενός από εμάς και που αρχίζει η σπορά του μίσους, η προσβολή της προσωπικότητας και των θεμελιωδών Δικαιωμάτων», συμπληρώνει.

Στη συνέχεια, η Μ. Γιαννακάκη επισημαίνει ότι «στη Δημοκρατία εξίσου κατοχυρωμένα είναι το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα», προσθέτοντας πως «η ανωνυμία του διαδικτύου δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την διασπορά ρατσιστικού λόγου και δεν σημαίνει αδυναμία ταυτοποίησης του χρήστη».

Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση της Μ. Γιαννακάκη:

«Δεν μπορούμε να συγχέουμε την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης με την ρητορική του μίσους. Πρέπει να διακρίνουμε που τελειώνει η άποψη του καθενός από εμάς και που αρχίζει η σπορά του μίσους, η προσβολή της προσωπικότητας και των θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Στη Δημοκρατία εξίσου κατοχυρωμένα είναι το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η ανωνυμία του διαδικτύου δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την διασπορά ρατσιστικού λόγου και δεν σημαίνει αδυναμία ταυτοποίησης του χρήστη. Η Σύμβαση για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ιδιαίτερα το Πρόσθετο Πρωτόκολλο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και αφορά στην ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσεως, οι οποίες έχουν διαπραχθεί μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η Πολιτεία δεν είναι δυνατόν να είναι απαθής σε επιθέσεις στα Δικαιώματα, ανεξαρτήτως του αριθμού των αποδεκτών τέτοιων μηνυμάτων. Αναλογιζόμαστε λοιπόν, πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη πολιτικών προσώπων ή εκπροσώπων της Εκκλησίας τη στιγμή που τα λόγια τους απευθύνονται σε ευρύ κοινό.

Ο νόμος 4285/2014 αφορά σε όλους τους διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια και η Δικαιοσύνη θα επιλαμβάνεται αυτών που τον παραβιάζουν».

 

2 10

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά