Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Χαιρετισμός στη Διεθνή Διάσκεψη SheDecides (Βρυξέλλες, 2 Μάρτη 2017)

Έχουν παρέλθει 37 χρόνια από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για την Εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης κατά των Γυναικών. Στο προοίμιο της, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα της συνεισφοράς των γυναικών στην πρόοδο της κοινωνίας, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, εμφατικά, ότι ο ρόλος της γυναίκας στην τεκνοποίηση δεν πρέπει να είναι αιτία διακρίσεως. Στο επίπεδο των νομικών δεσμεύσεων τη Σύμβασης στο άρθρο 16 παρ. 1 εδ. Ε' προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι Τα κράτη μέλη θα λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις και ότι ειδικότερα θα διασφαλίζουν, με βάση την ισότητα ανδρών και γυναικών, το δικαίωμα τους να αποφασίζουν ελεύθερα και υπεύθυνα για τον αριθμό και τα χρονικά διαστήματα που θα φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους και το δικαίωμα τους για πληροφόρηση, μόρφωση και λήψη των μέσων που θα τις καταστήσουν ικανές να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα.
Η σημαντικότητα της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών είναι κάτι παραπάνω από ουσιώδης. Και αυτό γιατί μέσα από τις προβλέψεις της οι γυναίκες ανά την υφήλιο αναγνωρίστηκαν ως ισότιμα υποκείμενα στο δίκαιο αλλά και στην κοινωνία. Παράλληλα στις δεσμεύσεις των Συμβαλλόμενων Κρατών, αποτυπώθηκε η διάσταση της έμφυλης ταυτότητας των γυναικών τόσο ως προς την ατομική όσο και ως προς τη συλλογική της έκφραση. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας, λοιπόν, να αποφασίζει, για τη διακοπή αλλά και για την έναρξη του τοκετού, βρίσκεται, ακριβώς, στον πυρήνα της ατομικής έκφρασης της έμφυλης ταυτότητας τους, η οποία συνδέεται με τον αυτοπροσδιορισμό αλλά και με το σεβασμό της ανθρώπινης αξίας. Αυτοπροσδιορισμός, όμως, δεν θα πρέπει αν λησμονούμε, σημαίνει, για κάθε γυναίκα δικαίωμα στην απόφαση για τη διαχείριση του σώματος της ζωής και του μέλλοντος της.
Η χώρα μου ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν το δικαίωμα της γυναίκας να ελέγχει πότε και αν θα γίνει μητέρα, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα μέτρα ενημέρωσης προκειμένου η άμβλωση να μην αντιμετωπίζεται ως μέσο αντισύλληψης, αλλά ύστατη λύση. Και ως τέτοιο καλούμεθα να το προστατεύσουμε σήμερα, ενισχύοντας παράλληλα όλα αυτά τα μέτρα και τις δομές που προστατεύουν και ενθαρρύνουν την μητρότητα και δημιουργούν το πλέγμα εκείνων των πολιτικών που θα επιτρέπουν στην γυναίκα να απολαμβάνει αυτό το υπέρτατο δώρο της φύσης.
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή να εκπροσωπήσω, σήμερα, σε αυτή την πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες, την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς, παρά το δρόμο που διανύθηκε ανά την υφήλιο για τη θεσμική και νομική αναγνώριση της άμβλωσης ως δικαιώματος, δυστυχώς, βλέπουμε, ότι επανέρχονται στο προσκήνιο φωνές αμφισβήτησης του. Σε αυτές τις φωνές οφείλουμε να σταθούμε με σκεπτικισμό. Με σκεπτικισμό, γιατί, τα επιχειρήματα τους εκκινούν από τη στρέβλωση των λόγων για τους οποίους η άμβλωση αναγνωρίστηκε ως δικαίωμα κοινωνικά. Οι λόγοι αυτοί συνδέθηκαν, έπειτα και από τις διεκδικήσεις των φεμινιστικών κινημάτων, με το σεβασμό των γυναικών ως υποκειμένων, που μπορούν να επιλέγουν, να εκφράζονται και να διεκδικούν οτιδήποτε αφορά τη ζωή, την ταυτότητα και το σώμα τους. Γιατί η μητρότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός περιλαμβάνουν και το δικαίωμα της εκούσιας και ώριμης επιλογής τους, που θα προέρχεται έπειτα από σαφή και ανεμπόδιστη ενημέρωση. Σε αυτές τις φωνές, κυρίες και κύριοι, όλες και όλοι θα πρέπει να αντιτάξουμε τον ανθρώπινο, βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα του δικαιώματος στην άμβλωση. Διότι το δίκαιο και οι δεσμεύσεις του ξεκινούν από και καταλήγουν πάντα στον άνθρωπο. Είναι κάτι, άλλωστε, που το οφείλουμε στην δέσμευση μας για τη δημιουργία κοινωνιών προόδου, κοινωνιών χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Είναι κάτι που το οφείλουμε σε όλες τις γυναίκες ανά την οικουμένη, στους αγώνες τους και στο δικαίωμα τους να ελπίζουν σε έναν κόσμο πραγματικής ισοτιμίας, δικαιοσύνης και κυρίως σε έναν κόσμο ανθρωπιάς.

12270368 952035571556670 1877401822 n

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά