Στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ομιλία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συζήτηση «Αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις στην Ευρώπη: ο μακρύς δρόμος για την ανεύρεση ανθρωπιστικών απαντήσεων»

Η σφραγίδα του πολέμου παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη των ανθρώπων που τον έζησαν. Ο κύκλος όμως μένει πάντα ημιτελής αν δεν δοθεί απάντηση στο τι απέγιναν οι εμπλεκόμενοι.
Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο θεμα των αγνοούμενων της Κύπρου, όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που δένουν την χώρα μου με αυτή, αλλά και γιατί ανάμεσα στους αγνοούμενους υπάρχουν και Έλληνες πολίτες.
Από το 2004 άρχισε να επαναλειτουργεί η δικοινοτική Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων που συστάθηκε το 1981 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η Τουρκία φέρει ευθύνη για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και την ενημέρωση των οικογενειών τους, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί της 4ης Διακρατικής προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας (2001). Τα ψηφίσματα της Επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρωπης που επιτηρεί την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου έχουν επανειλημμένως καταδικάσει την Τουρκία. Αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη προόδου είναι αφενός το άνοιγμα των σχετικών αρχείων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αφετέρου να επιτραπεί η πρόσβαση των ερευνητών της ΔΕΑ στς «στρατιωτικές ζώνες» των Κατεχομένων.
Απομένουν ακόμα πολλοί αγνοούμενοι να ανευρεθούν στα πλαίσια των εργασιών της ΔΕΑ, και οι διάφορες αντιλήψεις σχετικά με το ζήτημα των αγνοουμένων συνεχίζουν να αποτελούν πτυχή του δημόσιου λόγου και στις δύο κοινότητες. Παρ' όλ' αυτά έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος αφού έκλεισε ένα οδυνηρό κεφάλαιο για τις οικογένειες των θυμάτων των οποίων τα λείψανα έχουν ανευρεθεί.
Είναι βέβαιο ότι η ΔΕΑ λειτουργεί ως ένα επιτυχημένο μοντέλο θεσμοθετημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και κάνει
τη δουλειά της γνωστή στο κοινό, μέσα από την εμπλοκή της σε ομάδες θυμάτων και άλλες προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών· αλλά και μέσα από άλλες προσπάθειες όπως η διαρκής προβολή του έργου της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι τακτικές ενημερώσεις της ιστοσελίδας της και η παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Σκάβοντας για ένα Μέλλον» το 2010
Η πρόοδος που επιτεύχθηκε από τη ΔΕΑ, η αυξημένη έκθεση του κοινού στο ζήτημα των αγνοουμένων, αλλά και οι προσπάθειες διαφόρων οργανώσεων, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών συνέβαλαν ώστε το ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο να συζητείται ευρέως και όχι τόσο ως ταμπού, όσο τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες οι αρχές να δρουν υπεύθυνα, ευρύτερη αναγνώριση της σημασίας του έργου της ΔΕΑ, ευρύτερη αναγνώριση του γεγονότος ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι έχουν υποφέρει και μια πιο πολύπλοκη δημόσια συζήτηση σχετικά με το τι αποκαλύπτει αυτή η διαδικασία για το παρελθόν και ποιες επιλογές προσφέρει στο λαό της Κύπρου για ένα κοινό μέλλον.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά