Στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ομιλία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συζήτηση «Ενδυναμώνοντας τον θεσμό του Διαμεσολαβητή (Συνηγόρου του Πολίτη) στην Ευρώπη»

Θα ζητήσω από τον εισηγητή να κάνω μία παρατήρηση: χωρίς να παραβλέπω την ιστορικότητα του όρου Ombudsman, νομίζω πως πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο Ombudsperson, όπως ήδη γίνεται σε πολλά επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης. και αυτό δεν είναι ζήτημα τύπων, αλλά ουσίας αφού πρέπει να καλύπτει και τις γυναίκες Διαμεσολαβήτριες, που είναι αρκετές στην Ευρώπη και όπως είναι η περίπτωση και στην χώρα μου την Ελλάδα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει εξ' ορισμού, διαμεσολαβητικό αλλά και ελεγκτικό ρόλο. Κατ' αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προφυλάσσει και προστατεύει τα ήδη ισχύοντα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και θέτει τις βάσεις για να θεσμοθετηθούν νέα ατομικά δικαιώματα, τα οποία επιβάλλουν οι εξελίξεις της κοινωνίας. Ακόμη δηλαδή κι αν δεν έχει κατοχυρωθεί ένα ατομικό δικαίωμα από το Σύνταγμα, τους νόμους ή τη νομολογία ο Συνήγορος του Πολίτη, παρατηρώντας τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται και διερευνώντας τες διεξοδικά, έχει την δυνατότητα να εισηγηθεί για την μετέπειτα κατοχύρωση του.
Βέβαια, ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Αρχή, δεν ασπάζεται τόσο τον ρόλο του «ελεγκτή» αλλά αυτοαποκαλείται «Διαμεσολαβητής» και επιχειρεί να ικανοποιήσει διοίκηση και πολίτες εξίσου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε τον όρο «Νομική Διαμεσολάβηση» που μας παραπέμπει σε μια ηπιότερη επιβολή του Δικαίου, ο οποίος μας δίνει περίπου το πλαίσιο στο οποίο κινείται ο Συνήγορος του Πολίτη. Παρόλα αυτά, επειδή η διαμεσολάβηση του λαμβάνει χώρα ύστερα από κάποια καταγγελία εναντίον της διοίκησης, ο Συνήγορος του Πολίτη δεν μπορεί να αποποιηθεί εντελώς τον ρόλο του ως «ελεγκτή». Δηλαδή, εφόσον ξεκινά για να ερευνήσει μια καταγγελία, θα αναγκαστεί να ελέγξει μια Δημόσια Υπηρεσία. Επομένως θα ήταν αντίφαση προς τον ορισμό του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και προς την πραγματικότητα, να δεχθούμε μόνο τη διαμεσολαβητική φύση του.
Εντέλει είτε από την άποψη του διαμεσολαβητικού, είτε από την άποψη του ελεγκτικού του ρόλου, ο Συνήγορος του Πολίτη ακολουθεί πιστά τις επιταγές του κράτους, του δικαίου και της νομικής δογματικής. Έτσι, όποτε το απαιτούν οι συνθήκες, επιχειρηματολογεί, ώστε να πείσει την Διοίκηση και να εξομαλύνει τις διάφορες εντάσεις, είτε βάσει ρητών διατάξεων (συμπεριλαμβανομένου και του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου), είτε βάσει γνωστών αρχών του Δημοσίου Δικαίου (που έχουν διαπλαστεί από τη νομολογία).
Ο Συνήγορος του Πολίτη, αν και άργησε να θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα, αποτελεί μια Ανεξάρτητη Αρχή πολύ χρήσιμη για τη σωστή λειτουργία του κράτους. Διαμεσολαβώντας για να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει μεταξύ πολιτών και Διοίκησης, ελέγχοντας κάποιες δημόσιες υπηρεσίες – στο πλαίσιο, πάντα, των αρμοδιοτήτων του – και συμβουλεύοντας το κράτος όχι μόνο επιτυγχάνει την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και θέτει τις βάσεις για την κατοχύρωση και άλλων δικαιωμάτων που με το πέρασμα του χρόνου έρχονται στην επιφάνεια.
Ακόμη και σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Συνήγορος του Πολίτη κατέχει σπουδαίο ρόλο, εφόσον καταφέρνει να ενσωματώσει το κοινοτικό στο εθνικό δίκαιο και να εξομαλύνει τις όποιες διαφορές υπάρχουν.
Η διακρατική συνεργασία των Συνηγόρων του Πολίτη των κρατών-μελών της Ε.Ε (Ombudsmen) αποτελεί μια σημαντική παράμετρο και για τη συνεργασία των κρατών-μελών σε οποιοδήποτε τομέα. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη είναι σίγουρα μέχρι στιγμής επιτυχής και απολύτως χρήσιμος.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμη θεσμοθετήσει τον Συνήγορο του Πολίτη όχι μόνο να το κάνουν άμεσα, αλλά και να τον επιφορτίσουν με μια μεγάλη γκάμα αρμοδιοτήτων, αλλά και ένα πολύ ξεκάθαρο ρόλο που δεν θα συγχέεται με αυτόν της δικαστικής εξουσίας.
Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο πολύ σημαντικός ρόλος, συντονιστικός αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά