Άμυνα

Video: Τοποθέτηση, ως Ειδική Αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, επί του νομοσχεδίου για ρυθμίσεις θεμάτων του ΥΠΕΘΑ

ok thumb

 

Κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι, το παρόν νομοθέτημα, αυτό που έχουμε σήμερα μπροστά μας, συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίον νομοθετούμε μέσα σ' αυτή τη Βουλή και που εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά αλλά και άλλες πτέρυγες της Βουλής τον έχουμε αναδείξει ως απαράδεκτο.
Εξηγούμαι. Τροποποιούνται τρία άρθρα που είχαν περάσει το 2010 με το νόμο 3883 με μια σχετικά μεγάλη πλειοψηφία.
Δεύτερον, υπάρχουν άρθρα τα οποία ενώ υπάρχουν στα συνοδευτικά κείμενα ως διά μαγείας είχαν εξαφανιστεί από το τελικό σχέδιο του νόμου που έχουμε μπροστά μας. Και μιλάω για το ΕΛΟΑΖ, για τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών κλπ.
Ως προς το άρθρο 3 και ειδικά σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει κανείς τι τροποποιείται και τι παραμένει από το άρθρο 87 του παραπάνω νόμου. Μας λέτε ότι το άρθρο 87 ήταν εξαιρετικό και απλά δεν ενεργοποιήθηκε, χωρίς να μας εξηγείτε για ποιο λόγο δεν ενεργοποιήθηκε αφού ήταν και τόσο καταπληκτικό. Βέβαια, θα μιλήσουμε και παρακάτω γι' αυτή τη χαμένη υπουργική απόφαση η οποία διέρρευσε στον Τύπο αλλά ποτέ δεν υπογράφηκε. Να μας εξηγήσετε έστω εδώ -γιατί και στις δυο αναγνώσεις στην αρμόδια Επιτροπή δεν πήραμε καμία απάντηση- τι ακριβώς συνέβη.
Επίσης, έχουμε πλήθος τροπολογιών που συνοδεύουν αυτό το νομοθέτημα και οι οποίες έρχονται την τελευταία στιγμή. Περιμένουμε έστω και σήμερα, τώρα, να μας φέρετε έναν κατάλογο με το ποιες δέχεστε, ποιες δεν δέχεστε ώστε να ξέρουμε και εμείς, στη δευτερολογία μας τουλάχιστον, για ποιες θα μιλήσουμε και ποιες θα αναπτύξουμε.
Όσον αφορά στην τροπολογία που μας είπατε σήμερα το πρωί ότι δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε και θα τη φέρετε σε ένα άλλο νομοθέτημα, θέλω να πω ότι εμείς και στην αρμόδια Επιτροπή είχαμε πει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία που κατέβασε η Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε πολλά σημαντικά στοιχεία. Ήταν αρκετά αξιόλογη και θα βοηθούσε και εμείς θα τη στηρίζαμε. Εδώ όμως πραγματικά θέλω να κουβεντιάσουμε το εξής.
Λέμε για ρήτρα διαφθοράς. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και στα νομικά αλλά και στα καθημερινά ελληνικά; Μπορεί να έχει ρήτρα η διαφθορά; Γελάει ο κύριος Χατζηλάμπρου. Στον κόσμο τουλάχιστον το δικό μου και της Δημοκρατικής Αριστεράς η διαφθορά είτε πατάσσεται, είτε την ανεχόμαστε. Ρήτρα διαφθοράς δεν μπορεί να μπει. Θα μου τα εξηγήσετε όλα αυτά.
Επίσης, μας δώσατε την προηγούμενη Πέμπτη ένα πάκο –επιτρέψτε μου την έκφραση- που αφορά στις συμβάσεις. Πριν μπω στις λεπτομέρειες -θα το αναλύσουμε όταν φτάσουμε στο άρθρο 3- παραδεχθήκατε ότι είναι τέτοια η πληθώρα των πληροφοριών που θα χρειαστούμε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να μπορέσουμε να τις δούμε και να τοποθετηθούμε σοβαρά, αν αυτός είναι ο στόχος μας στην Ολομέλεια.
Θέλω να μου πείτε, κύριε Υφυπουργέ, τελικά γιατί δεν το κάνατε αυτό. Γιατί βρισκόμαστε σήμερα εδώ μόλις μια εβδομάδα μετά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, τη στιγμή μάλιστα που μια πολύ σημαντική τροπολογία δεν είναι έτοιμη, η οποία θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει το όλο σκηνικό και θα ψηφίζαμε και εμείς υπέρ;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι πολύ δυσνόητα και πρέπει να δώσετε απάντηση.
Μας είπατε ότι ο Υπουργός λείπει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ότι είναι αλλού απασχολημένη η Αναπληρωτής Υπουργός. Δημιουργήθηκε και ζήτημα όσον αφορά το κατά πόσον νομιμοποιείται η σημερινή συνεδρίαση.
Ας προχωρήσω όμως στο σώμα του νομοθετήματος που μας έχετε φέρει, όσον αφορά στο άρθρο 1 και τη διοικητική και πειθαρχική δικαιοδοσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τον νόμο 2292/1995 περί λειτουργίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει από τον 3883/2010, είναι σαφές ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει πλήρη δικαιοδοσία και πλήρη διοίκηση επί της επιχειρησιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διοικητική διοίκηση και πειθαρχική διοίκηση μπορεί να ασκεί και ασκεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέσω των αρχηγών των Επιτελείων. Εδώ πέρα είναι η μεγάλη συζήτηση για τη διακλαδικότητα του στρατεύματος προκειμένου να μην υπάρχουν επικαλύψεις κ.λπ. Αυτό είναι σαφές και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί ο 3883 δεν τροποποιεί τίποτε άλλο από τον προηγούμενο νόμο του 1995. Μπορεί, λοιπόν, να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο πάνω στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που ανήκει μόνο στο Επιτελείο του στο ΓΕΕΘΑ. Τον έλεγχο στα υπόλοιπα Επιτελεία τον κάνει μέσω των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων.
Τι συνέβη λοιπόν και φτάνουμε σήμερα να θέλουμε να συγκεντρώσουμε όλες τις δικαιοδοσίες στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ; Συνέβη το πολύ απλό και θλιβερό περιστατικό όταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επέβαλε -και μάλιστα αυτή η υπόθεση τελεσιδίκησε πριν από δύο μήνες περίπου- ως μη όφειλε, πειθαρχική ποινή φυλάκισης δέκα ημερών. Και πώς τελειώνει αυτή η ιστορία; Γιατί πραγματικά για μένα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πριν από δυο μήνες τελεσιδίκησε και τέθηκε στο αρχείο και δέχθηκε το αρμόδιο στρατιωτικό δικαστήριο άγνοια λόγω αναρμοδιότητας. Δηλαδή, αναγνώρισε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αυτό που δεν αναγνωρίζουμε στον απλό πολίτη, άγνοια νόμου.
Εμείς το έχουμε πει και στην Επιτροπή: Δεν βρίσκουμε κανένα λόγο να συγκεντρωθούν όλες οι δικαιοδοσίες και όλη η πειθαρχική δικαιοδοσία στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου. Κι αυτό δεν είναι αριστερή ιδεοληψία. Κι εξηγούμαι: Δεν υπάρχει κανένας λόγος, γιατί ακόμη κι αν κάποιος προφασιστεί ότι μπορεί να υπάρξει ένας αρχηγός επιτελείου ο οποίος είναι αμελής ή αδιάφορος και δεν επιβάλλει ποινές εκεί όπου πρέπει να επιβάλλει, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μπορεί αυτό να το προκαλέσει μέσω του αρμόδιου Υπουργού. Το σημαντικό κομμάτι -που γι' αυτό υπάρχει το στράτευμα- που είναι το επιχειρησιακό, ανήκει στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρέπει να μείνουμε εκεί. Δεν χρειάζεται να υπάρξει καμμία άλλη αλλαγή.
Πάμε στο άρθρο 2 που αφορά στις προαγωγές των στρατιωτικών δικαστών. Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς –την οποία έχουμε εκφράσει πάρα πολλές φορές- είναι ότι η στρατιωτική δικαιοσύνη έχει παραπάνω θέματα κι ασχολείται με παραπάνω θέματα από όσα θα έπρεπε να ασχολείται.
Στο ν. 3883/2010 υπήρχε μια ρύθμιση όπου υπήρχε μια επίσπευση της προαγωγής, ειδικά στο δεύτερο βαθμό των στρατιωτικών δικαστών. Εδώ, λοιπόν, Βουλευτές της Συμπολίτευσης έρχονται και μας λένε «όχι, πρέπει να καταργηθεί γιατί ήταν φωτογραφική η διάταξη» ενώ πολλοί από αυτούς την είχαν τότε ψηφίσει ως πάρα πολύ σωστή και αυτό μπορούμε να το δούμε από τα Πρακτικά της εποχής.
Το αφήνουμε όμως αυτό και πάμε στην ουσία του προβλήματος. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, διάταξη που καλούμαστε σήμερα να καταργήσουμε έδινε δυνατότητα υπολογισμού -για επίσπευση προαγωγής- του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού τίτλου, μόνο στο δεύτερο βαθμό και για την προαγωγή στον πρώτο βαθμό. Εδώ, λοιπόν, μας προτείνετε να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Είναι κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε, παρ' όλο που στην Επιτροπή είχαμε κρατήσει επιφυλάξεις.
Αυτή νομίζω ότι είναι μια ρύθμιση που έρχεται να αποκαταστήσει τη σειρά των πραγμάτων, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων απολαύουν λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και δεν υπάγονται, όσον αφορά στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη, στις πρόνοιες του νόμου 3883/2010 όπου ρυθμίζονται όλα τα θέματα υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κύριος όγκος του νομοθετήματος και βέβαια το πιο σημαντικό κομμάτι, όπως έχουν συμφωνήσει και οι προλαλήσαντες, είναι το κομμάτι των συμβάσεων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Αυτό το άρθρο έχουμε ζητήσει από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής να αποσυρθεί. Και γιατί το έχουμε ζητήσει αυτό;

Στις 30 Ιουλίου έγινε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Εκεί, λοιπόν, είχαμε προτείνει ως Δημοκρατική Αριστερά -και είχαν συμφωνήσει και συνάδελφοι από τα άλλα κόμματα- να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων και να γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση λόγω της σοβαρότητας αυτής της Επιτροπής και του κρίσιμου των ζητημάτων που χειρίζεται, αλλά και γιατί, δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες -όχι μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως έχει ακουστεί, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες- έχει ταλανιστεί η ελληνική πολιτική ζωή από τα θέματα εξοπλισμών, έτσι όπως έχουν γίνει αντικείμενο χειρισμού από συγκεκριμένους ανθρώπους. Εγώ δεν τσουβαλιάζω. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε το είχε δεχθεί και είχε πει, «Πολύ ωραία, περιμένω τις προτάσεις σας και να δούμε τι θα γίνει».
Άρα, γιατί είναι τόσο κρίσιμο και γιατί είναι τόσο πιεστικό χρονικά να δούμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα και να μην γίνει πρώτα η συζήτηση για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής; Μετά θα μπορούσαμε να δούμε μία προς μία τις συμβάσεις τις λήξασες, Μπορεί πραγματικά οι ρυθμίσεις που μας φέρνετε να είναι πάρα πολύ καλές. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να έρθουμε και να τις εξετάσουμε τόσο γρήγορα, χωρίς να τις εξετάσουμε μία προς μία.
Βέβαια, θα σταθώ και στο επιχείρημα ότι υπάρχει ένα κομμάτι απορρήτου, το οποίο είναι και εμπορικό ακόμα απόρρητο, γιατί πρόκειται για εταιρείες οι οποίες συναγωνίζονται η μία την άλλη. Κουνάτε το κεφάλι σας. Ναι, είμαι η πρώτη που λέω ότι ισχύει αυτό το επιχείρημα. Όμως, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων έχει κι ένα κομμάτι απορρήτου η ίδια. Με κλειστές τις κάμερες δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάτι απόρρητο για τη Βουλή.
Τώρα, το θέμα των συμβάσεων και των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πρέπει να το δούμε από την αρχή. Γιατί αυτά είχαν θεσπιστεί στη δεκαετία του '80; Είχαν θεσπιστεί ακριβώς επειδή επρόκειτο για κολοσσιαίες επενδύσεις. Ήταν ένας τρόπος -αυτή τουλάχιστον ήταν η σκέψη του νομοθέτη αν δούμε τις αιτιολογικές εκθέσεις εκείνης της εποχής- προκειμένου να γυρίσουν κάποια χρήματα από αυτά και κυρίως η μεταφορά τεχνογνωσίας, προκειμένου να ζήσει και η εγχώρια ελληνική βιομηχανία, γι' αυτήν που πριν από σαράντα μέρες, δύο μήνες, εμείς εδώ, με μεγάλη πλειοψηφία μπορώ να πω, ψηφίσαμε την εθελούσια έξοδο. Άρα, δεν πετύχαμε τίποτα από τα δύο, που ήταν η σκέψη του νομοθέτη εκείνης της εποχής.
Επίσης, τι γίνεται σε άλλες χώρες, όσον αφορά τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα; Από την αρχή ποτέ δεν είχε ακολουθηθεί ο δρόμος που ακολουθήθηκε εδώ. Πρώτον, τις περισσότερες από αυτές, όταν έκαναν μεγάλες παραγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων, παράλληλα τις συνόδευαν με συμβάσεις και συμφωνίες που αφορούσαν εξαγωγές προϊόντων εκείνης της χώρας.
Επίσης, τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα -όπου υπήρχαν και σε όποια μορφή υπήρχαν- δεν τα χειριζόταν η αρμόδια διοίκηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά παραγωγικά Υπουργεία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Ανάπτυξης. Και μπορεί κάποιος να καταλάβει πάρα πολύ εύκολα γιατί γινόταν αυτό.
Να σταθούμε λίγο και στην κοινοτική Οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο και που δυνάμει αυτής πρέπει να δούμε τι γίνεται με τις συμβάσεις που μέχρι στιγμής έχουν λήξει. Η κοινοτική Οδηγία, αν κάποιος τη διαβάσει προσεκτικά, έχει πολλά και σημαντικά κομμάτια.
Ένα είναι το γιατί καταργεί τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα. Τα καταργεί όχι μόνο γιατί θεωρεί ότι βλάπτουν τον ανταγωνισμό και είναι το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα καταργεί γιατί θεωρεί ότι είναι λίκνο διαφθοράς, γιατί ευνοούν την ύπαρξη μεσαζόντων. Τα καταργεί γιατί θεωρεί πως λόγω των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων ακριβώς δεν μπορούν να επιτευχθούν καλύτερες τιμές και αφήνει ένα μικρό περιθώριο -γιατί αυτά γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι είναι θέματα εσωτερικού δικαίου- ελιγμών και χειρισμών του κράτους – μέλους, το οποίο, όμως, θα συνοδεύεται από ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό, που θα έχει να κάνει και με την επιβίωση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Όσον αφορά στον κατάλογο που μας δώσατε με τις εν θέματι συμβάσεις. Πέραν από το τρομερά πιεστικό του χρόνου -και εσείς πρώτος το είχατε αναδείξει λέγοντας ότι θα φέρετε το νομοσχέδιο γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου- ο τρόπος και τα στοιχεία που μας δίνετε, πραγματικά δεν δείχνουν τίποτα.

Δεν δείχνουν ούτε καν την πορεία ούτε καν τι έχει γίνει από την πρώτη υπογραφή μέχρι σήμερα. Δεν μας βοηθάνε καθόλου. Θα μας βοηθούσαν με τον τρόπο που σας λέγαμε στις Επιτροπές: Φέρτε μία-μία τις συμβάσεις στην αρμόδια Επιτροπή να τις δούμε και θα είμαστε οι πρώτοι που θα συμφωνήσουμε.
Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πούμε ότι δεν θέλουμε να εισρεύσουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο ή να δοθεί δουλειά στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, που πρώτοι εμείς είχαμε θέσει το πόσο πιεστικό είναι όχι μόνο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Απλά, δεν γίνονται έτσι τα πράγματα και δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο να γίνουν έτσι τα πράγματα.
Τελειώνω, λέγοντας ότι στη δευτερολογία μου, και αφού σας ακούσω πάρα πολύ προσεκτικά, θα αναπτύξω και τις πέντε τροπολογίες που έχουμε καταθέσει. Περιμένω, όμως, μέχρι τότε να μας δώσετε -και λόγω του μεγάλου όγκου- τον κατάλογο με το ποιες τροπολογίες δέχεστε και ποιες όχι, προκειμένου να ξέρουμε κι εμείς πού θα τοποθετηθούμε.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


Θα ξεκινήσω, λέγοντας ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν εκτίθεται ούτε από τα δημοσιεύματα, ούτε αν δεν περάσει το άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου. Περισσότερο, κατά τη γνώμη μας, εκτίθεται όταν προφασίζεται και όταν το αρμόδιο Στρατιωτικό Δικαστήριο δέχεται την άγνοια αρμοδιότητας. Όταν ουσιαστικά, δηλαδή, δέχεται την άγνοια νόμου, την οποία δεν δεχόμαστε για τον απλό πολίτη.
Επίσης, θέλω να πω το εξής: Τα καλά λόγια που ακούστηκαν για το πρόσωπό σας, κύριε Υφυπουργέ, δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν επιχείρημα προκειμένου να νομοθετήσουμε εδώ μέσα.

Ακριβώς αυτό ζητάνε οι Έλληνες πολίτες από τη Βουλή, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να μην στηρίζεται στο κύρος του οποιουδήποτε, αλλά να εφαρμόζεται ακόμα και όταν η διοίκηση βρίσκεται στα χέρια φαύλων, που φυσικά δεν είναι η περίπτωσή μας, γιατί ξέρετε το σεβασμό που έχω και εγώ προσωπικά, αλλά και το κόμμα το οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ, για το πρόσωπό σας.
Θέλετε, λοιπόν, πραγματικά με το παρόν νομοθέτημα να ξεκινήσουμε από μία tabula rasa για τα εξοπλιστικά; Σας διαβεβαιώ ότι ο μόνος τρόπος –αυτό ακούστηκε από πολλές πτέρυγες της Βουλής- είναι ο δρόμος που σας δείχνουμε εμείς, δηλαδή να γίνει Επιτροπή Εξοπλιστικών, να έλθει μία-μία σύμβαση και να εξετάσουμε από την υπογραφή μέχρι τώρα τι έχει γίνει σ' όλη την πορεία της, διαφορετικά θα μένουν πάντα «σκιές» και πάντα σκοτεινά σημεία. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεκινήσουμε από την αρχή και να αρθούν όλες μας οι ενστάσεις όσον αφορά σ' αυτό.
Επίσης, θέλω να σημειώσω το εξής: Δεν δόθηκε καμία απάντηση στο ερώτημα που σας θέσαμε. Ισχυρίζεστε ότι μέσα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των ληξασών συμβάσεων θα δοθεί δουλειά και θα δοθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό μέρος προκειμένου να αναζωογονηθεί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, όμως τα συνοδευτικά κείμενα και η έκθεση που συνοδεύει το παρόν νομοθέτημα λένε άλλα πράγματα. Δεν μιλάνε πουθενά για Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Μιλάνε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για το ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα. Δεν μας δώσατε καμία απάντηση. Ελπίζω να σας δοθεί η ευκαιρία να απαντήσετε πάνω σ' αυτό.
Βέβαια, αναδεικνύεται εδώ πέρα το πόσο σημαντικό είναι να έλθετε και να μιλήσουμε στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, αλλά και στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, για την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού αμυντικού σχεδιασμού. Είναι μία συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει πάρα πολύ συγκροτημένα και πάρα πολύ συστηματικά και να ξαναδούμε όλα τα θέματα από την αρχή.
Όσον αφορά στις τροπολογίες, υπάρχουν κάποιες τις οποίες κάνατε δεκτές, όμως παραμένει μία σειρά από τροπολογίες τις οποίες σας προτείναμε και δεν κάνατε δεκτές και αφορούν ζητήματα μέριμνας προσωπικού. Αυτό έγινε χωρίς να μας δοθεί καμία περαιτέρω εξήγηση, ούτε υπήρχε καμία εξήγηση σε προηγούμενα νομοθετήματα που μας έχετε φέρει εδώ. Η Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι θα έλθει εντός του Σεπτεμβρίου -και ελπίζουμε να γίνει- ένα πιο συγκροτημένο νομοθέτημα που να αντιμετωπίζει συνολικά τέτοια ζητήματα.
Επειδή έγιναν διάφοροι υπαινιγμοί ότι αυτοί που είμαστε αντίθετοι με τις διατάξεις του παρόντος νομοθετήματος αφήνουμε «σκιές» και υπόνοιες για τις Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το εξής: Εμείς τιμάμε και σεβόμαστε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες επιτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο σε πολύ χαλεπούς καιρούς και με πολύ μειωμένες αποδοχές και σ' αυτό είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Τίποτα δεν γίνεται όχι με την ανοχή, αλλά με την ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας. Όλα όσα έχουν ειπωθεί εδώ μέσα από την πλευρά μας και αφορούν σε κακούς, σε φαύλους χειρισμούς στα εξοπλιστικά, έγιναν με την ενθάρρυνση των πολιτικών ηγεσιών, τελεία και παύλα.
Κάποιοι πλούτισαν και κάποιοι έκαναν καριέρα πουλώντας «πατριωτιλίκι» και πουλώντας εχθρούς και απειλές. Έτσι γίνονταν οι παραγγελίες, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος και απαιτούμε να ξεκινήσει αυτός ο έλεγχος τουλάχιστον σήμερα με τον τρόπο το οποίον σας είπαμε εμείς.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω το εξής: Κύριε Υπουργέ, όλη η ιστορία αφορά στην ανάγκη τού να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις και να επιστραφούν οι εγγυητικές επιστολές. Ακόμα και σ' αυτό το θέμα παραμένετε έκθετος και δεν μας έχετε απαντήσει. Είπατε ότι στη διάρκεια της εκκαθάρισης γίνεται έλεγχος όλων των δικαιολογητικών από την αρχή μέχρι το σημείο που έχουν φθάσει, όμως εμείς αυτό το πράγμα δεν μπορούμε να το δούμε.
Θα επαναλάβω και θα κλείσω μ' αυτό: Το ότι πρόκειται για απόρρητα στοιχεία τα οποία εμπίπτουν και στο εμπορικό απόρρητο, με την έννοια ότι πρόκειται για εταιρείες οι οποίες είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, δεν είναι κάτι που μας καλύπτει.

Η επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει τη δυνατότητα να κάνει κλειστές συνεδριάσεις χωρίς να καταγράφεται και χωρίς να υπάρχουν κάμερες.
Ελάτε στην Επιτροπή και δώστε όλα τα στοιχεία που σας ζητάμε. Δεν μπορεί να υπάρχει απόρρητο για την Βουλή των Ελλήνων.

 

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά