Αρθρογραφία

Διαδίκτυο: Ναι στην ανωνυμία, όχι στην ατιμωρησία της διασποράς του μίσους - Άρθρο στο insider.gr

Οι παγκόσμιες κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές επιβάλλουν τη συνεχή προσαρμογή σε θέματα προστασίας ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η βία σε όλες τις μορφές αλλάζει συνεχώς πρόσωπο και είναι επιτακτική η ανάγκη να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τις νέες προκλήσεις και να θωρακίσουμε θεσμικά ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα. Εξαντλώντας κάθε περιθώριο που δίνει το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο, οφείλουμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο γι' αυτούς που μπορεί να θεωρηθούν έκφραση του διαφορετικού.
Τον Μάιο του 2016, η ΕΕ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, προχώρησε, σε συνεργασία με 4 εταιρείες – κολοσσούς (Microsoft, Facebook, Twitter, YouTube), στην κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Πολύ επιγραμματικά, ο Κώδικας αυτός προβλέπει δεσμεύσεις για συνεργασία τους με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και την Κοινωνία των Πολιτών, για την έγκαιρη καταπολέμηση της εξάπλωσης δημόσιας υποκίνησης βίας κατά συγκεκριμένων ομάδων ατόμων, όπως αυτή ορίζεται από την απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, μέσω του ποινικού δικαίου και των εθνικών νομοθετημάτων που θεσπίστηκαν για τη μεταφορά της εν λόγω απόφασης - πλαισίου στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών (κοινώς, ο δικός μας αντιρατσιστικός νόμος).
Ενώ η διαδικασία υλοποίησης της παραπάνω συμφωνίας προχωρά και αποσαφηνίζονται λεπτομέρειες που θα καταστήσουν την άμεση τεχνική αντιμετώπιση διάχυσης ρητορικής του μίσους εφικτή από την πηγή, το φαινόμενο υφίσταται και οι φορείς του, κινούμενοι σχεδόν πάντα ανώνυμα και με έναν τρομακτικά μισάνθρωπο κυνισμό, εκμεταλλεύονται την πολλαπλασιαστική ισχύ μετάδοσης του λόγου και της πληροφορίας που το διαδίκτυο και δη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν, ώστε να σπείρουν αφειδώς μίσος προς καθετί διαφορετικό. Κι όχι μόνο να εκθέσουν τις «απόψεις» τους, αλλά και να υποκινήσουν, με τον πιο ωμό και θρασύ τρόπο, τη βία απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς θα έβγαινε κάποιος στο δρόμο, με το πρόσωπό του και την ταυτότητά του εκτεθειμένα, να «μοιραστεί» φωνάζοντας ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνει κάποιος εικονικό πνιγμό σε πρόσφυγες ή να κανιβαλίσει άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και προσφυγόπαιδα. Και το τελευταίο, δυστυχώς, δεν αποτελεί σχήμα καθ΄ υπερβολή, αλλά πραγματικό περιστατικό σε ανώνυμο –προφανώς- λογαριασμό πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, τον οποίο και αναφέραμε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για το ρατσιστικό έγκλημα, σύμφωνα πάντα με την εθνική μας νομοθεσία.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω κάτι πολύ σαφές και ξεκάθαρο, για να προλάβω και αυτούς που αρέσκονται να συσκοτίζουν τη συζήτηση περί ελευθερίας της έκφρασης: Η ανωνυμία του διαδικτύου δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη διασπορά ρατσιστικού λόγου και δε σημαίνει αδυναμία ταυτοποίησης του χρήστη. Πρέπει να διακρίνουμε πού τελειώνει η άποψη του καθενός από εμάς και πού αρχίζει η σπορά του μίσους, η προσβολή της προσωπικότητας και των θεμελιωδών Δικαιωμάτων και η υποκίνηση βίας. Ιδιαίτερα όταν αυτή έχει, κρυμμένη πίσω από την ανωνυμία ενός proxy, την πιο ωμή και υπάνθρωπη μορφή της.
Η Πολιτεία δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα να κάνει λογοκρισία, ούτε να πατάξει την ελευθερία της έκφρασης, όπως αυτοί που μέχρι τώρα ανενόχλητοι σπέρνουν μίσος και εμετικό περιεχόμενο για καθετί διαφορετικό, αναζητώντας ακροατήριο, διατείνονται. Το διαδίκτυο, από την εμφάνισή του, έχει χαρακτηριστικά την ελευθερία, τον πλουραλισμό, την ταχύτητα και την προσβασιμότητα και αυτά θα τα υπερασπιστούμε ως δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η Πολιτεία όμως επίσης, δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να το αφήσει να γίνει βορά στον κάθε ανώνυμο φασίστα του πληκτρολογίου που δεν μπορεί να βρει δημόσιο βήμα κάπου αλλού και του οποίου οι πράξεις εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα.
Ο νόμος 4285/2014 αφορά σε όλους τους διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια και η Δικαιοσύνη θα επιλαμβάνεται αυτών που τον παραβιάζουν.
Το μόνο που έχω να απευθύνω προς τους φασίστες της ντουλάπας και του πληκτρολογίου, είναι πως θα βρουν απέναντί τους συντεταγμένη την Πολιτεία και πως οι πρακτικές παρακράτους που θέλουν να εξασκήσουν, δε θα περάσουν.

 

10580394 10153081778183312 944686213 n

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά