Δελτία τύπου

Συνάντηση με γυναικείες οργανώσεις, για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Συνάντηση έλαβε χώρα σήμερα, 6 Απρίλη 2017, μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κας Μαρίας Γιαννακάκη και αντιπροσωπείας γυναικείων οργανώσεων, με αντικείμενο συζήτησης την αναμενόμενη κύρωση της Σύμβασης της Κων/πολης από το ελληνικό κοινοβούλιο.


Η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κων/πολης, εισάγει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση και πρόληψη της κακοποίησης των γυναικών αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας γενικότερα, καθώς και για την παύση της ατιμωρησίας των θυτών και την προστασία των θυμάτων.


Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων εξέφρασαν στη Γενική Γραμματέα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση επικύρωσης της Σύμβασης την οποία η χώρα μας έχει μεν ψηφίσει από το 2011 στο Συμβούλιο, αλλά δεν έχει επικυρώσει ακόμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να καταστεί αυτή νόμος του κράτους.

 

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας προέβη στην ενημέρωση των εκπροσώπων των οργανώσεων, σχετικά με τις εργασίες της προνομοπαρασκευαστικής επιτροπής, από όπου προέκυψε η ανάγκη εναρμόνισης του εσωτερικού μας δικαίου με τη Σύμβαση, είτε διότι εισάγει νέα αδικήματα, είτε διότι ρυθμίζει θέματα διαφορετικά. Πρόκειται για μια εναρμόνιση αναγκαία, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της Σύμβασης, μετά την επικύρωσή της, καθότι σε περίπτωση μη εναρμόνισης, η Σύμβαση δε θα είναι εφαρμόσιμη και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυρώσεις του Μηχανισμού Παρακολούθησης (GREVIO). Το πόρισμα της εν λόγω επιτροπής παραδόθηκε στη Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα.

 

Η κα Γιαννακάκη, κατόπιν, ενημέρωσε τις οργανώσεις για τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, στην οποία η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέβη με το ΦΕΚ Β' 617/28-2-2017.


Η Επιτροπή, με πρόεδρο την κα Ιφιγένεια Καμτσίδου (Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης), έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της με εντατικούς ρυθμούς, ώστε οι απαραίτητες διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και να ανοίξει έτσι ο δρόμος προς την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή, ώστε η Σύμβαση να επικυρωθεί και να καταστεί νόμος του κράτους.

 

Τέλος, η Γενική Γραμματέας επισήμανε, πως η επικύρωση της Σύμβασης της Κων/πολης θα αποτελέσει ένα πολυαναμενόμενο και αποφασιστικό βήμα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, αλλά και πως ακόμη ουσιωδέστερη θα είναι η σωστή μετέπειτα εφαρμογή της ως νόμος, ώστε αυτή να εκπληρώσει τον αντικειμενικό της σκοπό, ιδιαιτέρως μετά τα αποτελέσματα - κόλαφος της έρευνας της ΓΓΙΦ, αναφορικά με τη ραγδαία και δραματική αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών, κατά τα χρόνια της κρίσης.

 

ΔΤ

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά