Ομιλίες

Τοποθέτηση στο Forum για τους Ρομά Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα, 8 Μάρτη 2016)

Αφού ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση, ξεκινώ λέγοντας ότι δεν ανήκω στην πλειοψηφούσα παράταξη, ανήκω στην ελλάσσονα αντιπολίτευση, οπότε θα μου ήταν πολύ εύκολο να εξαντλήσω την τοποθέτησή μου στη βολική και συνήθη θέση της εύκολης κριτικής και του κουνήματος του δακτύλου.
Η περίπτωση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου, δεν αφήνει όμως τετοια περιθώρια: από την αρχή της θητείας του έδειξε ότι τα θέματα των Ρομά της περιοχής είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του με τρόπο αυθεντικό, σε μία περιοχή μάλιστα που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της σειράς καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το σχολείο γκέτο του Ασπροπύργου και είναι πολύ θετικό ότι ανάμεσά μας βρίσκονται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με τόση ευαισθησία.
Ας μην ξεχνάμε, ότι με τις δικές του άοκνες προσπάθειες, ήδη από πέρσι, είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά Ρομά της περιοχής δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στη μεταφορά τους στο σχολείο.
Και όλα αυτά μέσα στο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, που μας οδηγεί, αναπόφευκτα, στη σκέψη των χρημάτων που σπαταλήθηκαν τόσα χρόνια χωρις κανένα αποτέλεσμα: κονδύλια για κοινωνική ένταξη, σχολική ενσωμάτωση, η θλιβερή ιστορία με τα δάνεια στους Ρομά και μάλιστα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Οι Ρομά είναι η πιο μειονότητα από τις μειονότητες, καταδικασμένοι στην αφάνεια, αφού δεν υπάρχει καμία κρατική οντότητα η οποία να δίνει μάχες για τα δικαιώματά τους και να προωθεί τα θέματά τους στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Η εφαρμογή των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών για θέματα Ρομά γίνεται αντιληπτή από σημαντικό, δυστυχώς, κομμάτι κρατών ως φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη, ενώ είναι συμβατική υποχρέωση, όπως αυτό προκύπτει από την παρουσία των κρατών στα διεθνή φόρα.
Στις περιόδους της οικονομικής κρίσης, αλλά και της ιδιότυπης, με τις επιμέρους ιδιαιτερότητες, έξαρσης του εθνικισμού, η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φαντάζει πολυτέλεια. Όμως, απάντηση στις σύγχρονες πολιτικοκοινωνικές στρεβλώσεις, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο νεοναζισμός, είναι ακριβώς αυτή: περισσότερα δικαιώματα, περισσότερη δημοκρατία, ενίσχυση του Κράτους Δικαίου.
Ακόμη και στις χώρες όπου υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο και πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), έχουμε να αντιμετωπίσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις που δυσχεραίνουν το έργο ακόμη και των πιο ευέλικτων και συνεργάσιμων Διοικήσεων. Δεν εθελοτυφλώ: οι αρνητικοί συνειρμοί εναντίον των Ρομά συντηρούνται και ενισχύονται και από τη σχετικά αυξημένη εγκληματικότητα μεταξύ τους, που δεν οφείλεται βέβαια σε κάποιο εγγενές χαρακτηριστικό της φυλής, αλλά στα υψηλά επίπεδα φτώχειας στις τάξεις τους.
Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε ως ευρωπαϊκές κοινωνίες του 21ου αιώνα είναι μακρύς και περνά μόνο μέσα από την παιδεία και την ευαισθητοποίηση, καθώς και τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη, αλλά επιτακτική ανάγκη.
Το στεγαστικό αναδεικνύεται ως το κυριότερο διακύβευμα, από την εξέλιξη του οποίου εξαρτάται και η πρόσβαση σε δημόσια αγαθά (ιατρική - προνοιακή μέριμνα, εκπαίδευση κ.ά.). Η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή και, μάλιστα στη Δυτική Αττική, συνδέεται άμεσα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν τη γρίπη των πουλερικών, καθώς σημαντικό μέρος του Ρομά πληθυσμού της περιοχής ασχολούνταν με το εμπόριο ζώντων πουλερικών.
Οι δύο παραπάνω διαπιστώσεις οδηγούν, μοιραία, στην επόμενη: εξαιρετικά μεγάλη σχολική διαρροή. Και όλα μαζί, οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στην Αττική προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη χαρτογράφηση των προβλημάτων, καθώς χωρίς στατιστικά στοιχεία δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για βασικά θέματα, όπως ο βαθμός πολιτογράφησης, οι πρόωροι γάμοι κλπ.
Θα κλείσω σημειώνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει, όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά ως ενεργός πολίτης που δραστηριοποιείται δεκαετίες στο πεδίο: Υπάρχουν πάρα πολλές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων φορέων, κρατικών δομών, ΜΚΟ, Διεθνών Οργανισμών, που κάνουν τη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων εξαιρετικά δυσχερή και διασπαθίζουν δυνάμεις.
Η Παρέμβαση για την Αττική θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας στα θέματα Ρομά.

 

received 1016228641804029

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά