Ομιλίες

Χαιρετισμός στο σεμινάριο της ΕΡΤ "Δημοσιογραφία, Κοινωνία και Ρητορική του Μίσους. Αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις" (Αθήνα, 24 Απρίλη 2017)

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου που άπτεται του σκληρού πυρήνα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε διάφορα επίπεδα, είτε πρόκειται για τη διαχρονική συζήτηση για την ιεράρχηση, την αυταξία τους και την αλληλοσυμπλήρωσή τους, είτε για τη νέα γενιά Δικαιωμάτων στην οποία ανήκει και το Δικαίωμα στην έγκυρη και πλουραλιστική ενημέρωση.
Περιττεύει να σημειώσω το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των παραδοσιακών ΜΜΕ αλλά και των νέων τεχνολογιών, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης , τη διαμόρφωση της ατζέντας στον δημόσιο διάλογο και τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας: η ανάδειξη των προσωπικών δραμάτων στο προσφυγικό ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε τον κόσμο είτε επρόκειτο για το άψυχο κορμάκι του τρίχρονου Αϋλάν, είτε για τους καταδιωκόμενους από τις βόμβες Σύρους πρόσφυγες.
Ο ρατσισμός και η Μισαλλοδοξία δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, απλά αλλάζουν κάθε φορά οι αφορμές και οι εκφάνσεις του, αλλά οι ρίζες του είναι πάντα οι ίδιες: είναι η ξενοφοβία και ο σεξισμός, με αιχμή του δόρατος τον εθνολαϊκισμό.
Ο ρατσισμός και η Μισαλλοδοξία στα ελληνικά ΜΜΕ, πέρα από το λεξιλόγιο (λαθρομετανάστης, προσφυγική κρίση, τσουνάμι κλπ) εκφράζεται και με πολύ πιο υφέρποντες τρόπους, γι' αυτό και πιο επικίνδυνους: με τη θεματολογία (επικέντρωση σε αρνητικές ιστορίες και αρνητική πλαισίωση ιστοριών αλλοδαπών) και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (ειδικά από το διαδίκτυο) που συσκοτίζουν τον δημόσιο διάλογο και αμβλύνουν την κρίση.
Η Ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, και κατ' επέκταση του λόγου, προστατεύεται από το Αρ. 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Σύνταγμα. Δεν μπορούμε να συγχέουμε όμως την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης με τη ρητορική του μίσους. Πρέπει να διακρίνουμε πού τελειώνει η άποψη του καθενός από εμάς και πού αρχίζει η σπορά του μίσους, η προσβολή της προσωπικότητας και των θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η ανωνυμία στο Διαδίκτυο είναι σεβαστή και προστατεύεται, δεν μπορεί όμως να ταυτίζεται με την ασυδοσία.
Η καταπολέμηση του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας είναι στον σκληρό πυρήνα της αποστολής της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατά του ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, συλλογικό, γνωμοδοτικό, συμβουλευτικό Όργανο της Διοίκησης που υπάγεται στην ΓΓΔΑΔ, συστάθηκε με τον ίδιο Νόμο που προβλέπει την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και στο οποίο μετέχουν και εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και του ΕΣΡ.
Η Γενική Γραμματεία μας συνέστησε άτυπη Ομάδα Εργασίας, επίσης με συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ και του ΕΣΡ, προκειμένου να μελετήσει την παρουσία του Παιδιού στα ΜΜΕ, είτε πρόκειται για το Παιδί ως δέκτη μηνυμάτων είτε ως προβαλλόμενο από αυτά. Σε συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, προγραμματίζεται για τις 12 Ιούνη, Ημερίδα με στόχο την καταγραφή των εξελίξεων θεσμικά και επιστημονικά στο πεδίο των δικαιωμάτων του Παιδιού στα ΜΜΕ, αλλά και Διεθνές Συνέδριο για τις Νέες Τεχνολογίες και τα Δικαιώματα στο τέλος του φθινοπώρου, επίσης με την σύμπραξη της ΕΡΤ και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.
Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αντιρατσιστική νομοθεσία θα εφαρμοστεί, όσο υψηλά και αν βρίσκονται οι επίδοξοι αρνητές της. Ήδη, η ΓΓΔΑΔ έχει αποστείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περιπτώσεις παραβίασής της και αναμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης.
Καλή επιτυχία στις εργασίες σας!

 

synedrio

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά