Αρθρογραφία

"Θέλουν συναίνεση με τον Δούρειο Ίππο του Ερντοάν;" - Συνέντευξη στην εφημερίδα Gϋndem

1 6

 

1-          Πως σχολιάζετε τα τελευταία γεγονότα στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, την κατασταση στον Εβρο και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος απο την κυβέρνηση?

 

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κυνικό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε εντελώς απροετοίμαστη. Αναρωτιέμαι ποια είναι η δουλειά της ΕΥΠ, αν όχι ακριβώς αυτή. Ο Ερντοάν εκμεταλλεύτηκε την θλιβερή διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά με τις εικόνες των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων και βρήκε την ευκαιρία να εκβιάσει την Ευρώπη..

Παράλληλα, με την εξαγγελία της για αναστολή του ασύλου για ένα μήνα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης. Ας σημειώσω ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν υπόκεινται στην αμοιβαιότητα βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Το επιχείρημα ότι κάποιος άλλος δεν τα σέβεται δεν στεκεται στα Διεθνή fora και βάσει της εμπειρίας μου είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα βρεθεί συντόμως σε δεινή θέση.

Εξαλλου, η αντίδραση 66 Διεθνών Οργανώσεων δείχνει ακριβώς το προβληματικό αυτής της απόφασης. Γνωρίζω και εγώ ότι έγιναν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα οποία απορρίφθηκαν.

Ας είμαστε όμως προσεκτικοί, καθώς δεν γνωρίζουμε, δεν είθισται να δημοσιοποιούνται, ούτε τι ακριβώς ζητούνταν ούτε ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης. Γι’αυτό και σοβαρά φιλοκυβερνητικά έντυπα δεν έχουν γράψει ακόμη και σήμερα τίποτα επί του θέματος, ούτε έχουμε κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζω, δε, ότι το ΕΔΑΔ γνωμοδοτεί επί της Ευρωπαικής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι επί της Σύμβασης της Γενεύης και, εν γένει, επί των ζητημάτων προσφύγων.

Καλό το παιχνίδι των εντυπώσεων, αλλά καλό είναι η κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπεί την χώρα να μην μένει μόνο σε αυτό.

Η κατάσταση στον Έβρο είναι πολύ δύσκολη, στο Διεθνή Τύπο διαρρέουν βίντεο και εικόνες που δεν μας τιμούν ως χώρα. Δρουν αυτόκλητες ομάδες πολιτών (είμαι πολύ προσεκτική στις εκφράσεις μου) σε μία ευαίσθητη περιοχή, μια πολύ ευαίσθητη εποχή. Νομίζω ότι οι Αρχές θα έπρεπε να τους απομακρύνουν πάραυτα προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο, όπως πρέπει εξάλλου, γιατί μία λάθος κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις εξαιρετικά δυσάρεστες.

Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μία προπαγάνδα του πολέμου με όλα τα μέσα , η οποία έχει σχέση με τις κομματικές της επιδιώξεις και όχι με τις εθνικές ανάγκες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε να χαρακτηρίσει την αξιωματική αντιπολίτευση Δούρειο Ίππο του Ερντοάν, θυμίζω ότι παλαιότερα, προβεβλημένος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι πιστεύει περισσότερο τον Ερντοάν παρά τον Τσίπρα. Όποιος δεν στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση, όποιος δεν εμπλέκεται στα τύμπανα πολέμου που χτυπά για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριο, χαρακτηρίζεται πάραυτα προδότης. Και μετά ζητούν συναίνεση στη δύσκολη εθνική στιγμή. Και αναρωτιέμαι: θέλουν συναίνεση με τους προδότες και τους εθνικούς μειοδότες; Με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγούμεθα σε έναν άνευ προηγουμένου διχασμό.

Η κυβέρνηση πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει δυναμικά τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικότερα, αρνείται να διεκδικήσει δυναμικά και με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως την άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία (με απειλή κυρώσεων) για εκ νέου εφαρμογή της Δήλωσης και συμφωνία επί ενός νέου ευρωτουρκικού πακέτου και την άσκηση πίεσης επί της ΕΕ για ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα.

Καλές οι φωτογραφίες στον Έβρο με την ηγεσία της ΕΕ, αλλά πέραν από ευχολόγια και νουθεσίες έχουμε δει κάτι άλλο. Η Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο ήταν ακρως απογοητευτική: δεν υπήρξε καμία αναφορά σε έκτακτη Σύνοδο και κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη, όπως το 2016. Επανέφερε μόνο το προ μηνών αίτημα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα εθελοντικά.

Απαιτείται ενεργητική διπλωματία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και όχι με τον Όρμπαν και την Λεπέν.

 

2-          Η άποψη σας για την ολοένα αυξανώμενη ρατσιστική βία – λόγο τον τελευταίο καιρό και οι πιθανές επιπτώσεις της?

 

Ανησυχώ εξαιρετικά, βλέποντας όχι μόνο τι γίνεται στα νησιά, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά αυτούς που δαιμονοποιήσαν το διαφορετικό και σύντομα η κατάσταση θα γίνει ανεξέλγκτη.

Οδηγούμεθα στην πλήρη εξαχρείωση της κοινωνίας και αυτό δεν θα έχει επιστροφή, αν δεν υπάρξει μια άμεση αντίδραση.

Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αρνείται να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο που της αφήσαμε φεύγοντας τον Ιούλη. Παραδώσαμε ένα μεγάλο, πρωτότυπο και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη Νομοθεσία, αλλά και στην ενδυνάμωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Ενισχύσαμε την αντιρατσιστική νομοθεσία και τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων και, παράλληλα, συγκροτήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και των εμπλεκόμενων Αρχών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος. Από κοινού με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ υλοποιήσαμε πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση, οργάνωση και συντονισμό Θεσμών, Διοίκησης και Κοινωνίας των Πολιτών για την αποτελεσματική αναγνώριση και αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος, τη διασφάλιση της προστασίας και της υποστήριξης των θυμάτων των ρατσιστικών εγκλημάτων και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των θυμάτων του ρατσιστικού εγκλήματος σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες. Όλη αυτή η προσπάθεια κατέληξε στην υπογραφή δύο πρωτοκόλλων, στο ένα μάλιστα συμμετείχε και ο νυν Υφυπουργός Δικαιοσύνης με την τότε ιδιότητά του, του Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, μαθαίνουμε ότι έχει συνεδριάσει μόνο μία φορά από τον Ιούλιο και μετά, είχε εκπονήσει Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το οποίο καθόριζε τα ακριβή βήματα και δράσεις σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης. Το δε Συμβούλιο που συγκροτήθηκε από το Πρωτόκολλο που συνυπέγραψε ο νυν Υφυπουργός Δικαιοσύνης, και το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - OSCE /ODHIR ως βέλτιστο αποτέλεσμα του Προγράμματος, παραμένει ανενεργό.

Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση της Ηγεσίας του Υπουργείου και αναρωτιέμαι γιατί δεν χρησιμοποιούν όλα αυτά τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Ας το πούμε ακόμη μία φορά: ο ρατσιστικός λόγος απενοχοποιεί τη ρατσιστική βία και οδηγεί στο ρατσιστικό έγκλημα. Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις λειτουργούν διαβρωτικά στην κοινωνία και οδηγούν στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Και αυτό λειτουργεί σωρρευτικά: σε κάθε ευκαιρία γίνεται σοβαρότερο, η ατιμωρησία εξαχρειώνει και νομιμοποιεί.

 

Δεν πιστεύω σε περιούσιους λαούς, περιούσιους πολιτισμούς, περιούσιες ηπείρους. Η ιστορία έχει αποδείξει, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι ο αγώνας για τη διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των πανανθρώπινων αξιών είναι αέναος και διαρκής. Η Ευρώπη γέννησε τον Διαφωτισμό, γέννησε όμως και το Ολοκαύτωμα. Σήμερα, με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο, καλούμαστε να διαλέξουμε σε ποια πλευρά της ευρωπαϊκής ιστορίας θα σταθούμε.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά