Αρθρογραφία

"Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Γενεύη;", άρθρο στην Εποχή

IMG 20210424 230156 β

 

Την Τρίτη 27 Απρίλη ξεκινά στη Γενεύη, η άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη τέτοια συνάντηση που έχει ο ΓΓ εδώ και πάνω από ένα χρόνο, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, δείχνει τον βαθμό της σημασίας που δίνουν σ’ αυτή ο ίδιος κι οι συνεργάτες του.

 

Η ΕΕ θα βρίσκεται στην Γενεύη με αντιπρόσωπο της ο οποίος όμως δεν θα πάρει μέρος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Θα μπορεί να κάνει διμερείς επαφές αλλά δεν θα επιτραπεί να παρευρεθεί ούτε στην έναρξη της διάσκεψης ούτε στο τελικό δείπνο. Αυτό ξεκαθάρισαν πηγές του ΟΗΕ οι οποίες ανέφεραν πως της διάσκεψης θα προεδρεύσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα λάβουν μέρος οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας (Ν. Αναστασιάδης και Ε. Τατάρ).

Πέραν της ΕΕ στην διάσκεψη δεν θα έχουν ρόλο ούτε οι εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την κατάρρευση των συνομιλιών στο CransMontana, η πιο μεγάλη περίοδος χωρίς διαπραγματεύσεις από το 1974, γεγονός που καταδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης.

Πέρα από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα την τυχοδιωκτική απόφασή της να ανοίξει μέρος της παράκτιας ζώνης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, απέναντι σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τρεις ημέρες πριν τον Α’ γύρο των «Προεδρικών» εκλογών στα Κατεχόμενα προκειμένου να ενισχυθεί ο εκλεκτός της Τατάρ, η Τουρκία τον τελευταίο καιρό κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν επιθυμεί πλέον να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού το σημερινό statusquo την βολεύει και ότι οι ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστούν μαζί τους εξουσία και φυσικό αέριο. Παράλληλα, με προκλητικές δηλώσεις, υπαναχωρούν από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως αυτό συμφωνήθηκε το 1977 στις Συμφωνίες Κορυφής Μακαρίου Ντενκτάς και επαναβεβαιώθηκε τον επόμενο χρόνο από τους Κυπριανού και Ντενκτάς.

 

Τι περιμένουμε, λοιπόν, από τη Γενεύη; Ο πήχυς των προσδοκιών παραμένει χαμηλά και εναπόκειται την ελληνοκυπριακή ηγεσία να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεών της και να εκθέσει την Τουρκία στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας.   Μόνη εφικτή και υπό τις περιστάσεις δίκαιη λύση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική Ισότητα όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και στα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες που στοχεύουν η Κύπρος να μετατραπεί σε κανονικό κράτος χωρίς εγγυητικά, επεμβατικά δικαιώματα και με αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δε μπορεί να μένει στα «ναι μεν αλλά» όσον αφορά στην πολιτική ισότητα, ένα ζήτημα που είναι συμφωνημένο ήδη από το 1991 και που στη συνέχεια έγιναν ενδελεχείς διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση.

Όσον αφορά δε στο θέμα του φυσικού αερίου, ήδη από τις συγκλίσεις Ταλάτ-Χριστόφια έχει καθοριστεί ότι θα αποτελεί ομοσπονδιακή απόφαση και ότι μετά τη λύση θα συμμετέχουν και οι τ/κύπριοι στην εκμετάλλευσή του. Η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να κάνει σαφές ότι αν η Τουρκία εργαστεί αποτελεσματικά στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού θα ανοίξει το δρόμο και στη συνεργασία της Ομοσπονδης Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.

 

Πρέπει να γίνει σαφες ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο κράτη, αφού είναι αντίθετα στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το απορρίπτουν οι δύο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, αλλά και οι νομικές συμφωνίες ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκλείουν την ένωση, διπλή ένωση, την διχοτόμηση και τα δύο κράτη.

 

Καταλυτικός είναι ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών, όπου Δικοινοτικές Πρωτοβουλίες από όλο των κόσμο οργανώνουν εκδηλώσεις με σύνθημα ΓΙΑ ΛΥΣΗ, ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ με στόχο την ενθάρρυνση των ηγεσιών στο να προχωρήσουν σε μία λύση που θα καταστήσει την Κύπρο γη ειρήνης και ευημερίας προς όφελος ε/κυπρίων και τ/κυπρίων και θα αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών κοινοτήτων. Η σημερινή συζήτηση γίνεται σε συνεργασία με εκπροσώπους της Κυπριακής παροικίας στην Ελλάδα, αλλά και την δικοινοτική Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος των Αποδήμων στα πλαίσια της παγκόσμιας κινητοποίησης, που θα κορυφωθεί στις 24 Απριλίου σε στην Λευκωσία στα Ενετικά τείχη της Λευκωσίας παρά την Πύλη Πάφου, με τους Τ/Κ να συγκεντρώνονται πάνω στο τείχος που διαχωρίζεται με συρματόπλεγμα και τους Ε/Κ να συγκεντρώνονται στο χώρο κάτω.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά