Ομιλίες

Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τη συνεργασία με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ομιλία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα: "Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για τη δημιουργία Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εµιράτων"

 

Υπάρχει αμοιβαία διάθεση στενότερης συνεργασίας η οποία εκφράζεται μέσω μιας σειράς συμφωνιών όπως η Συμφωνία για Αεροπορικές Μεταφορές, το Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, η Συμφωνία για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας και η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας. Έκφραση της ίδιας διάθεσης αποτελεί και η συμπλήρωση του συμβατικού πλαισίου μεταξύ των δύο μερών που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο πλευρών.
Το κύριο και σημαντικότερο πεδίο συνεργασίας είναι το οικονομικό. Η οικονομική συνεργασία με τα ΗΑΕ αναμένεται να ωφελήσει τα μέγιστα την χώρα μας.
Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τα Αραβικά Εμιράτα και ότι αυτή τη στιγμή οι συναλλαγές, οι οποίες υπάρχουν με αυτή τη χώρα, είναι πάρα πολύ μικρές.
Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις εμπορικές συναλλαγές δείχνουν ότι οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Ελλάδας, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μειώθηκαν περίπου 12%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 23%. Και επίσης οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο Και βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι στο χώρο των ενδιαφερόντων των Ηνωμένων αραβικών Εμιράτων. Η γραφειοκρατία και η παρωχημένη εφαρμογή της εμπορικής νομοθεσίας και των κανονισμών, βλάπτει το «modus operandi» των επιχειρηματικών συναλλαγών, ανάμεσα στις δύο πλευρές και ότι πρέπει να γίνει κάτι σε αυτόν τον τομέα και θεωρούμε εμείς, ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όσον αφορά το επίπεδο οικονομικής συνεργασίας, ήδη από τις αρχές του 2012 γίνονται σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και απέχουμε ακόμα πολύ από την επίτευξη του επιθυμητού στόχου. Συγκεκριμένα, η δημιουργία του Επιχειρηματικού-Οικονομικού Forum που διοργανώνουν από κοινού οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, κρίνεται θετική, αλλά όχι επαρκής. Η παρεχόμενη ενημέρωση για επενδυτικές ευκαιρίες και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες. Για αυτόν τον λόγο, πέρα από την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών.
Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε, αναφορικά με την συνεργασία των δύο πλευρών, είναι η διευκόλυνση της κινητικότητας ανάμεσα στα δύο κράτη. Ένα βασικό εμπόδιο αποτελούν οι κανονισμοί και η εφαρμογή θεωρήσεων βίζα για την πραγματοποίηση επισκέψεων στην Ελλάδα. Οι κανονισμοί αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για τους σημερινούς και δυνητικούς επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους. Ως αποτέλεσμα, οι άραβες επενδυτές αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια και την Τουρκία παρά στην Ελλάδα, ακόμη και όταν γνωρίζουν τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Αντιθέτως, τα ΗΑΕ δεν εφαρμόζουν κανενός είδους περιορισμό σε οιοδήποτε πολίτη ελληνικής ιθαγένειας. Ειδικότερα στην παρούσα περίπτωση, ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον κατασκευαστικό κλάδο, ένεκα κρίσης μετακινείται προς τα εμιράτα, λόγω των μεγαλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο, χωρίς να αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα.
Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας θα πρέπει, όμως, να συνυπολογίσουμε και κάποιες θεμελιώδεις κοινωνικές αξίες, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΗΑΕ.
Σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου του 2012, επισημάνθηκε η επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εμιράτα, παρά την έντονη άσκηση πίεσης των τελευταίων. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επισήμως σχολιάσει ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ΗΑΕ. Το ΕΚ εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για τις επιθέσεις, την καταστολή και τον εκφοβισμό εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών ακτιβιστών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ασκούν ειρηνικά τα βασικά τους δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της γνώμης, και του συνέρχεσθαι.
Επομένως, πέρα από το πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας, η χώρα μας θα πρέπει να λειτουργήσει σαν εκπρόσωπος της ΕΕ και να προωθήσει το στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά