Ομιλίες

Τοποθέτηση ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου σχετικά με την αντιμετώπιση φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων

Αναφορικά με την πολιτική επικαιρότητα, νομίζω ότι είναι λάθος να λέγεται ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα κινδυνεύει. Η δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει, γιατί είναι βαθιά ριζωμένη και την ασπάζεται, την αγκαλιάζει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Και αυτό το απέδειξαν περίτρανα χθες οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και με το μέγεθος τους, αλλά και με τον παλμό τους.
Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί σε τέτοια ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα, όπως είναι η Χρυσή Αυγή, είναι περισσότερη δημοκρατία, ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και περιχαράκωση των θεσμών.
Η απάντηση στη Χρυσή Αυγή μπορεί να είναι μόνο πολιτική και όχι διοικητική. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα πολιτικό μέτωπο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Διοικητικές κυρώσεις δεν μπορεί να υπάρχουν όχι μόνο γιατί το Σύνταγμα και ο συνταγματικός νομοθέτης προνόησε το άρθρο 29 του Συντάγματος που αντικατοπτρίζει το όλο πνεύμα της Μεταπολίτευσης, αλλά γιατί έχουμε δει ότι αυτό σε όσες χώρες της Ευρώπης –στην Ισπανία, στη Μεγάλη Βρετανία- έχει προσπαθήσει να γίνει, ουσιαστικά δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Μια αλλαγή ονόματος και μια αλλαγή καταστατικού, που θα μιλάει για την παγκόσμια ειρήνη, μπορεί να τους ξαναφέρει στα έδρανα της Βουλής.
Όσον αφορά τις ποινικά κολάσιμες πράξεις, η δικαστική έρευνα είναι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του έργου της.
Όσον αφορά τη φήμη που κυκλοφορεί για παραίτηση των Βουλευτών τους και των αναπληρωτών τους προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές σε δεκαπέντε εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αυτό από τη μια μεριά θα δείξει για μια ακόμη φορά τη στάση τους απέναντι στο Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά από την άλλη ίσως να είναι και μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου ο ελληνικός λαός, αυτός που παρασύρθηκε και τους εμπιστεύθηκε -και που, όπως έχω ξαναπεί σε αυτήν την Αίθουσα, δεν έχει πια καμία δικαιολογία- να τους στείλει εκεί που πραγματικά τους αξίζει, δηλαδή, στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.
Αναφορικά με τη συνάντηση που έγινε χθες το βράδυ στον Άρειο Πάγο με αφορμή ένα κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας, νομίζω ότι έγινε για να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από αυτό και ποινικά κολάσιμες πράξεις κι όχι για το πολιτικό του μέρος. Διότι αν κάποιος μπει στον κόπο να το διαβάσει, βλέπει ότι δεν πρόκειται για ένα κείμενο εφέδρων, αλλά κυρίως για ένα κείμενο φαιδρών. Ούτε ιδεολογικό στίγμα είχε -επιχειρήματα που το ένα αντέκρουε του άλλο- αλλά και αντικρουόμενες προτάσεις.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά