Ομιλίες

Ομιλία Μαρίας Γιαννακάκη στη διάρκεια της συζήτησης της Πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβερνήσεως

Σύμφωνα με τον Νεύτωνα, ένα γεγονός που συνέβη σε κάποιο χώρο κάποια δεδομένη στιγμή, επαναλαμβάνεται σε άλλο χώρο την ίδια στιγμή ή στον ίδιο χώρο σε μία άλλη στιγμή.
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν κατατεθεί δέκα προτάσεις δυσπιστίας. Αυτή που συζητούμε και θα γίνει ψηφοφορία σήμερα το βράδυ, είναι η ενδέκατη. Ας δούμε λοιπόν, τι συνέβη και ποια ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων προτάσεων, δηλαδή, το 2007 και το 2008.
Τον Φλεβάρη του 2007, λοιπόν, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος: Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κατηγορεί -και ορθώς- ότι χρησιμοποιεί αυτό το ύψιστο κοινοβουλευτικό εργαλείο προσχηματικά, προκειμένου να αποχωρήσει από την πολύ δύσκολη γι' αυτό συζήτηση για το άρθρο 16, δηλαδή, για τα μη κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η πρόταση δυσπιστίας τότε ψηφίζεται μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Το Μάρτιο του 2008, με αφορμή το ασφαλιστικό, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει και πάλι πρόταση δυσπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού και ότι όλο αυτό γίνεται για να μην γίνει καμία συζήτηση επί της ουσίας γι' αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ίδιος είχε ζητήσει και δημοψήφισμα.
Εγώ δεν θα ασχοληθώ με τα δικά σας εσωκομματικά, παρόλο που έγινε πολύ συζήτηση για τα εσωκομματικά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην προσπάθειά σας, όμως, να ανασυστήσετε έναν ιδιότυπο και κακέκτυπο δικομματισμό και να τον παγιώσετε στα μάτια του ελληνικού λαού, φαίνεται ότι είχατε καλούς δασκάλους. Ξεχνάτε, όμως, ότι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει ο πολιτικός μας αντίπαλος, είναι να μας κάνει να υιοθετήσουμε τα όπλα του.
Και σε απάντηση ενός σχολίου που έγινε σήμερα το πρωί για το ποιος κράτησε τη φλόγα και ποιος τις στάχτες της κομμουνιστικής ανανέωσης, θα απαντήσω με τους στίχους «Αχ πού σαι, νιότη, που'δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος!».
Και όλα αυτά, πριν συζητηθεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία αφορά στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου και στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής. Εκτός αν πια η υιοθέτηση της απλής αναλογικής δεν αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς.
Αναρωτιέμαι: Ποιο είναι το νόημα της κατάθεσης αυτής της πρότασης δυσπιστίας σήμερα, δεκαπέντε μέρες πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού και τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όταν κυβερνητικοί Βουλευτές περιδιαβαίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τον υπερψηφίσουν και όταν αυτό το έχουν πει ακόμα και Υπουργοί της Κυβέρνησης και έχουν εκφράσει ανοιχτά τις έντονες διαφωνίες τους;
Δίνετε σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να επιβάλουν την κομματική πειθαρχία κραδαίνοντας τη «δαμόκλειο σπάθη» των εκλογών, εκτός και αν πιστεύετε ότι αυτοί που θα υπερψηφίσουν απόψε την Κυβέρνηση θα καταψηφίσουν σε δεκαπέντε μέρες τον Προϋπολογισμό και θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, γιατί αν το πιστεύετε αυτό, μ' αυτούς τους ανθρώπους πραγματικά θα πρέπει να ασχοληθεί ένας ιδιαίτερος κλάδος της ιατρικής.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω το εξής: Κυρίες και κύριοι, μην προσπαθείτε να στοιχίσετε το παρόν της Δημοκρατικής Αριστεράς με τις κυβερνητικές ψήφους απόψε το βράδυ, γιατί δεν στοιχίζεται ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά, γιατί ο συνταγματικός νομοθέτης –και θα έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό πολύ καλύτερα από μένα- το έχει προνοήσει μ' ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό. Είμαι σίγουρη όμως ότι δεν θα πρέπει να το στοιχίσετε και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί ούτε εσείς θα θέλατε να στοιχίσει κάποιος την ψήφο σας απόψε με τις άλλες πολιτικές πτέρυγες που πρόκειται να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας σας και ξέρετε πάρα πολύ καλά πού αναφέρομαι.

Copyright © 2012. www.mariayannakaki.gr | Όλα τα νέα σήμερα newspolis.gr | Designed by Shape5.com

Η επίσημη ιστοσελίδα της Μαρίας Γιαννακάκη | υποψηφιοι, Αττική, περιφέρεια, Παρέμβαση, για την Αττική, Β' Πειραιά, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Ιωάννης, Ρέντης, Πέραμα, Πειραιάς, Ανθρώπινα, δικαιώματα, LGBT, ισότητα, Εξωτερική, πολιτική, Εθνική Άμυνα, Τουρκία, Κύπρος, Κυπριακό, Ευρωπαϊκή, Ένωση, ομοφυλόφιλοι, Ρομά